Jarlsberg avis 28 februar 2017

Klare med et lite stykke lokal musikkhistorie


Albumklare : Shotgun Whalers, bestående av Oddvar Stensrud,
Ulf Lauridsen, Hallvard Eriksen, Simen Sveberg Andreassen,
er klare med ny musikk. Foto : Helge Lund
På sitt tiårsjubileum som band, slipper Shotgun Whalers det som skal være Holmestrands første vinylplate. Og det er takket være fansen.

– Det er jo veldig i vinden om dagen. Vi ser at alt av store band gir ut vinyl. Folk er interessert i å få et medium man kan holde i hånda. Det er noe med det nostalgiske også – det passer jo veldig bra for vårt format.


Det sier vokalist, gitarist og frontfigur Simen Sveberg Andreassen i lokalbandet Shotgun Whalers.
En gang i mars gir de ut sitt tredje album, "Roots Revue" på eget plateselskap.
– Hvorfor vinyl?
– Det er jo veldig i vinden om dagen. Vi ser at alt av store band gir ut vinyl. Folk er interessert i å få et medium man kan holde i hånda. Det er noe med det nostalgiske også – det passer jo veldig bra for vårt format.

Hjelp fra venner

Og når det først skal skrives musikkhistorie, gjør de det skikkelig: Vinylversjonen blir intet mindre enn en dobbelplate med til sammen 19 nye og egenkomponerte låter.
Albumet har hatt en lang historie. Allerede i 2014 spilte de inn de første låtene, i Andreassens eget studio, Studio 1915 i Holmestrand sentrum. I august i fjor måtte de imidlertid be fansen om hjelp for at de skulle klare å trykke opp albumet. Den sterke nedgangen i salg av musikk i fysisk format har gjort at få plateselskap tør å gi nye band sjansen.
Og hjelpen kom.
– Innspillingen har vi gjort selv, så det har ikke kostet noe. Men trykkingen har vi klart med litt sponsormidler fra fans. 90 prosent er finansiert med hjelp fra fans. Det er jo kjempekult, sier Andreassen.
I tillegg til den faste oppsetningen Oddvar Stensrud, Ulf Lauridsen, Hallvard Eriksen og Andreassen, bidrar gitarist Kid Andersen, trekkspillvirtuos JT Lauritsen, Erik Bentsen på sax og tangentspiller Rune Jensen til å krydre lydbildet.

50-talls roots

Syv år er gått siden forrige album, Sharp Blade, ble utgitt, til gode kritikker i flere aviser.
– Hvordan har dere endret dere siden sist?
– Vi startet i 2007 – så vi har tiårsjubileum også. Den gang var vi strengt tatt et rockabillyband, men det har egentlig utviklet seg mer og mer i retning av amerikansk roots-musikk, med 50-tallspreg.
– Vi er innom alt mulig av roots-musikk og beslektede arter som blues og rythm and blues, hillbilly, country og bluegrass. Derfor kaller vi plata roots revue: Det er et slags revue for amerikansk roots-musikk, sier Andreassen.
Han lover en heidundrande, lokal fest når plata er klar. Datoen er imidlertid ikke spikret ennå.
Allerede fredag kan fansen få en smakebit, i form av den Johnny Cash-inspirerte singelen "Letter from Paris". Den blir kun utgitt digitalt i første omgang.
Til sommeren blir bandet å se på Eidsfossfestivalen.

2 kommentarer:

  1. Tøfft Bilde av Shotgun Whalers. Bildet er tatt På Pensjen Retro Cafe og Bar i Lunde i Telemark. Under Rocabilly festivalen i 2013.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, takk til Helge Lund for flott bilde :-)

      Slett